[O2] Wartość OIIFL?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • GMA
    Classic
    • 2011
    • 9

[O2] Wartość OIIFL?

osobiście polecam Dezent L - wystarczą "zwykłe" 15-tki
    zawsze do przodu
  • Kristofokles
    Drive
    • 2010
    • 92

[O2] Wartość OIIFL?

Witam Kolegów, może nie w tym dziale pytam ale spróbuję, a więc po kolei: Mój znajomy z firmy jest szefem logistyki (między innymi jest odpowiedzialny za zakup samochodów służbowych). W zeszłym roku za jego sprawą w firmie pojawiło się dużo nowych Skód. Dealer z wdzięczności sprzedał mu w 04.2009 Octavię Kombi Mint 1,6MPI z homologacją ciężarową (kratka - 4 osoby). Ze względu na to, że praktycznie takie auto mu było nie potrzebne to po przejechaniu 2000 km, w czerwcu 2009 wstawił ją do garażu i tak sobie stała do stycznia 2010 kiedy to ją od niego kupiłem. Aktualnie ma przejechane 9600 km. Sedno sprawy jest w tym, że jednak takie auto jest dość duże do miasta a Ja 99% trasy pokonuję w mieście; w związku z tym mam pytanie: czy jestem w stanie aktualnie (jak by co) wziąć za nią 57000,- brutto (pełna faktura VAT)?? Jak myślicie?

P.S. z dodatkowego wyposażenia ma: koła zimowe na stalówkach oryginalnych, na lato alufelgi ATS, listwy boczne, oryginalne listwy progowe, radio Skoda Melody, alarm Passenger.

Komentarz

Nowa bez dodatków kosztuje 57 tys. + takie dodatki dostaniesz w bonusie, więc cena z kosmosu

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9943
        • Ford

Za 57.000zł mozna kupić nowego MINT-a w salonie. Myślę, że realna cena sprzedaży to między 45.000 a 50.000zł. Choć obstawiałbym raczej ten niższy próg...
        Adam... Używam:
        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Kristofokles
          Drive
          • 2010
          • 92

kross12 i Adamek12: Octavia Premia Kombi 1,6MPI kosztuje 63000,- do tego jest rabat do (powtarzam "do") 5000 to jest 58000,- ale homologacja na ciężarowy kosztuje 2000.- to już jest 60000,- Teraz słyszałem, że tych aut w ogóle nie idzie dostać, trzeba długo czekać to rabat już nie będzie wynosił 5000,-. Zresztą zobaczcie na otomoto tam nie ma żadnych ogłoszeń dealerów!! Natomiast jeżeli chodzi o wyposażenie dodatkowe to SAP nawet teraz nie daje głupich dywaników. Wiem bo odbieraliśmy nowe Fabie i byliśmy zdziwieni.

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9943
            • Ford

Sprzedaj więc za 57.000zł...
            Adam... Używam:

Komentarz

• Kristofokles
              Drive
              • 2010
              • 92

Może i macie rację, cieszę się żeście odpowiedzieli bo przynajmniej daliście mi przykłady cenowe z punktu widzenia kupującego. Dzięki :lol:

Komentarz

• keraj998
                Rider
                • 2008
                • 359
                • Volkswagen

Wystaw auto do sprzedaży za ile uważasz a następnie będziesz obserwował zainteresowanie potencjalnych kupujących i proporcjonalnie do niego wartościował cenę sprzedaży :diabelski_usmiech , to co pisali koledzy to jest dobra cena jak za minta, znam wiele osób, które wolą kuoić starsze auto ale za to dobrze doposażone .
                "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

ojciec kupił podobną - wprawdzie bez homologo i liftbek za sporo mniej
                  tyle tylko, że była nowa, więc niestety cudów nie ma...
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Za 56 to ja mysle ze takie mozna kupic nowe.

Realnie okolo 49tys i to trzeba znalezc kogos napalonego na auto.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• loyd
                      RS
                      • 2010
                      • 2342

Zamieszczone przez Maicroft
                      Za 56 to ja mysle ze takie mozna kupic nowe.

Realnie okolo 49tys i to trzeba znalezc kogos napalonego na auto.
                      I to bardzo napalonego. Za te pieniądze 95 % naszego społeczeństwa kupi sobie o wiele bardziej wypasioną furę a nie jakąś skodę .....

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9943
                        • Ford

No i dlatego dobra, uczciwa i realna cena za to auto w wersji "golas" to około 45.000zł. Jakby nie było, to ten samochód ma jedną zasadniczą "wadę" (przynajmniej dla mnie): ma raptem rok, a już 2 właścicieli. Potencjalny kupujący będzie tym faktem dość mocno zaniepokojony... a przynajmniej ja bym był...

PS: za 57.000zł można kupić pewnie conajmniej kilka nowych równie fajnych "dostawczaków", i to "w dizlu"...
                        Adam... Używam:

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Tak zawsze moze miec jednego wlasciciela rocznik 40 i 5 uzytkownikow roczniki od 89 w gore :twisted:
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Yarek
                            Elegance
                            • 2005
                            • 992

Sądzę, że maks, co możesz uzyskać to 50 tysięcy. Oczywiście czasem zdarzają się cuda i może znajdziesz kogoś, kto da Ci tyle ile chcesz - powodzenia
                            . pzdr Jarek
                            aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• kris75
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 217

za 30 tysi po "rabacie" to mi komis zaponowal fabie 75KM na automacie z 26.000 przebiegu i dodatkowo miala to byc okazja - wedlug mnie to żadna okazja, no ale moze ceny wyjsciowe uzywanych aut wcale nie sa jakos tak specjalnie niskie - ciekawy jestem za ile ta fabia mogla pojsc
                              pozdr Kris

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8033
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Kristofokles
                                Natomiast jeżeli chodzi o wyposażenie dodatkowe to SAP nawet teraz nie daje głupich dywaników. Wiem bo odbieraliśmy nowe Fabie i byliśmy zdziwieni.
                                Trzeba wykonać więcej telefonów do innych salonów. Takie duperele dodaje salon od siebie i osobiście bym nie kupił w taki salonie auta w którym o dywaniki muszę negocjować ze sprzedawcą. Już tak miałem w salonie fiata w Miechowie jak chciałem kupić swoje pierwsze nowe auto (Fiata Punto) w 2002 roku. Sprzedawca powiedział mi, że jak stać mnie na auto to i stać mnie na dywaniki, no to ja mu powiedziałem , że oczywiście że mnie stać na dywaniki i kalkulację i niepodpisane zamówienie auta zostawiłem na biurku i wyszedłem. Za dwa tygodnie jeździłem Fabią kupioną od Danielcia który dokładnie wyczuł co potrzebuje i spełnił moje oczekiwania. I takim sposobem kupiłem u niego kolejne auto , mój brat kupił również u niego Fabię i teraz również u niego zamówił OIIFL. Więc Kristofokles, widzisz jak to jest.
                                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• kris75
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 217

jak zamawialismy auto to bylismy w kilku salonach i w ogole tematu dywanikow nie bylo bo to byla oczywista oczywistosc. Raz sprzedawca na pytanie odpowiedzial ze nie odwazylby sie wydac auta bez dywanikow pytanie xatem nie bylo czy beda tylko jakie sobie zyczymy? W ogole poziom obslugi klienta oceniam na wysoki. Bylem we fiacie, fordzie, oplu, skodzie czasami w kilku salonach tej samej marki - i jest roznica w cenie wiec warto sie rozejrzec.

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Sa salony gdzie szczytem gratisu jest recznik bawelniany z nazwa producenta samochodu. O dywanikach to mozna tylko pomazyc, bo ludzie sa nieraz tak napaleni na zakup auta ze kupia chocby za cene z cennika :idea: Bo nie wiedza ze cene mozna negocjowac itd
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• t271828
                                      Elegance
                                      • 2008
                                      • 928

Zamieszczone przez Maicroft
                                      Sa salony gdzie szczytem gratisu jest recznik bawelniany z nazwa producenta samochodu. O dywanikach to mozna tylko pomazyc, bo ludzie sa nieraz tak napaleni na zakup auta ze kupia chocby za cene z cennika :idea: Bo nie wiedza ze cene mozna negocjowac itd
                                      Powiem wiecej - wiekszosc ludzi nie negocjuje ceny. Jak kupowalem O1 to w pierwszym lepszym salonie probowalem 5 minut wymusic jakas konkretna oferte i sprzedawca nie zszedl ani zlotowki z ceny. A ten salon jakos istnieje i ktos tam kupuje auta.

BTW - nie pokazali mi tam bagaznika bo w samochodzie nie bylo akumulatora - sprzedawca powiedzial ze moge sobie poogladac w O2 a w O1 jest taki sam

Namawial mnie do kupna samochodu bez wyposazenia jakie chcialem - tylna wycieraczka, podniesione zawieszenie, czujniki parkowania twierdzac ze to jest niepotrzebne a jak bede zwlekal to nie zalapie sie na stary rocznik i zaplace o 5 tys wiecej

Komentarz

• Ayu
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4154

Zamieszczone przez t271828
                                        Powiem wiecej - wiekszosc ludzi nie negocjuje ceny.
                                        Zgadza się, nie mówiąc o zakupie auta ale ludzie u nas nie są przyzwyczajeni do negocjowania cen w ogóle. Ja nie kupuję jeśli nie dostanę rabatu lub "gratisu" w danym sklepie.

Komentarz

• Kristofokles
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 92

Moi drodzy koledzy-forumowicze jestem wdzięczny za odpowiedzi. Teraz wiem, że na pewno zrobiłbym z siebie frajera próbując sprzedać Skodę za tą cenę!! Ale także stwierdziłem, że w przy takich cenach OIIFL z 2009 to będę sobie dalej nią jeździł!! Jeszcze raz wielkie dzięki!!!

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8033
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Teraz wiem, że na pewno zrobiłbym z siebie frajera próbując sprzedać Skodę za tą cenę!
                                            Dlaczego od razu frajera? Każdy ma prawo sprzedać w cenie jakiej mu pasuje. A jeżeli jeszcze się klient znajdzie to już jest super.
                                            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• tomek
                                              L&K
                                              • 2005
                                              • 1078

Kristofokles, frajerem to mógłby być co najwyżej ewentualny kupujący, a ty, mega szczęściarzem
                                              O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Kristofokles
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 92

Bo tak powiem Wam szczerze piszcząc tego posta kierowałem się tą wskazówką: http://otomoto.pl/skoda-octavia-ii-m...C11721824.html

Komentarz

• tomek
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1078

Bo tak powiem Wam szczerze piszcząc tego posta kierowałem się tą wskazówką: http://otomoto.pl/skoda-octavia-ii-m...C11721824.html
                                                  dobre :lol: W tej cenie to kupujesz nówkę z przebiegiem 7km
                                                  O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

Pracuję...